Slovensko po skvelom úvode si vydrelo tri body s Lotyšskom

13.10.2012 Celý región

Bratislava 12. októbra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v piatok na bratislavských Pasienkoch nad Lotyšskom 2:1 v jej treťom zápase kvalifikácie MS 2014 v Brazílii. Tím trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa zaknihovali v G-skupine druhú výhru a po remíze v Litve (1:1) a víťazstve nad Lichtenštajnskom (2:0) majú na konte sedem bodov.

Najbližšie sa Slováci stretnú v boji o MS v utorok 16. októbra opäť na Pasienkoch proti jednému z favoritov skupiny Grékom. Bude to pre nich posledný kvalifikačný zápas v roku 2012.

Piatkový zápas pred riedko zaplneným hľadiskom v Bratislave, ktoré v druhom polčase okrem futbalu pobavil aj niekoľkominútový ohňostroj spoza štadióna, rozhodli góly Marekov Hamšíka a Saparu už za deväť úvodných minút. V 84. minúte však zdramatizoval vývoj Maris Verpakovskis, ktorý z penalty stanovil konečný výsledok.

kvalifikácia MS 2014:

G-skupina:

Slovensko - Lotyšsko 2:1 (2:0)

Góly: 6. Hamšík (z 11 m), 9. Sapara - 84. Verpakovskis (z 11 m)
ŽK: Breznaník, Stoch - Vanins, Klava, Krjauklis, Gauračs
rozhodovali: Makkelie - Simons, Van Dongen (všetci Hol.)
4012 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Kuciak - Pekarík, Škrtel (90. Ďurica), Saláta, Breznaník - Pečovský, Sapara - Weiss (43. Ďuriš), Hamšík, Stoch - Bakoš (61. Hološko)
Lotyšsko: Vanins - Klava, Ivanovs, Gorkšs, Krjauklis - Laizans (70. Rugins), Fertovs - Višnakovs, Cauna (77. Verpakovskis), Lukjanovs (54. Gauračs) - Rudnevs


Slováci začali ako zo sna. Z prvej vážnejšej situácie, udreli už v 5. minúte. Weiss si zbehol za obranu, brankár Vanins ho za cenu žltej karty fauloval v 16-ke a Hamšík z pokutového kopu nezaváhal. V národnom drese to bol jeho desiaty gól. V 9. minúte opäť za "žltý" zákrok Klavu na Breznaníka kopal z uhla šestnástky priamy kop Sapara, jeho strelu na prednú tyč prebehli viacerí hráči, a keďže Vanins mal zakrytý výhľad, Slovensko viedlo 2:0. Gól pripísali Saparovi, hoci sa zdalo, že strelu jemne tečoval Saláta. Lotyši boli zaskočení aktívnou kombináciou domácich, osmelil sa až Rudnevs v 14. minúte, osamotený v pokutovom území nespracoval ťažkú loptu na päty. Potom mohol na rozdiel troch gólov upraviť Hamšík, jeho technický obstrel v 19. minúte však skvele zlikvidoval gólman hostí. Po polhodine sa dostal k práci aj slovenský brankár Kuciak, ktorý vyboxoval nebezpečný projektil Laizansa. V nasledujúcich pasážach sa síce hostia snažili znížiť, ale domáci kontrolovali loptu aj priebeh. Ďalšie vzrušenie priniesol až úplný záver, v ktorom najprv zraneného Weissa vystriedal Ďuriš. Potom Lotyši v 45. minúte dali gól, no rozhodcovia odmávali ofsajd, hoci odrazenú loptu k Rudnevsovi zrejme tečoval domáci hráč. V nadstavenom sa mohol opäť zapísať do listiny strelcov aktívny Hamšík, sám pred Vaninsom ale neskóroval.

Na začiatku druhého polčasu sa obraz hry nemenil, hostia to skúšali len platonicky a domáci kontrolovali vývoj. V 52. minúte sa nebezpečným centrom prezentoval Stoch, ale jeho prudkú loptu do siete nik v bielych slovenských dresoch nedorazil. Po hodine hry predviedli Slováci peknú rýchlu a kolmú akciu po osi Stoch - Hamšík - Bakoš, ale útočník Plzne strieľal nad. O pár chvíľ sa do jeho typického zakončenia po zasekávačke do stredu poľa dostal Stoch, no strelu obrana zblokovala na roh. Tempo hry v záverečnej 20-minútovke viditeľne opadlo. Desať minút pred koncom nedotiahol nádejný brejk dvoch na jedného pokazenou prihrávkou Hološko. V 82. minúte sa na pravej strane pekne dostal do 16-ky Ďuriš, prudkým centrom našiel Hamšíka, ale jeho pätičku Vanins kryl. V 84. minúte kopali penaltu aj Lotyši po faule Pečovského v 16-ke na Verpakovskisa, ktorý ju aj premenil a zdramatizoval súboj. V nadstavenom čase domáci stratili pre zranenie oporu defenzívy a kapitána Škrtela, no konečný stav sa už nezmenil.

Hlasy po zápase

Stanislav Griga, tréner SR: "Do zápasu sme vstúpili rozprávkovo, boli tam dve akcie a dva góly z nich. Škoda, že efektivita nám nevydržala po fantastickom úvode počas celého zápasu. Myslím, že potom sme celý zápas kontrolovali hru, mali sme kombinácie, vypracovali sme si šance, ale vo finálnej fáze sme už zlyhali. Namiesto toho, aby sme súperovi dali ešte dva góly, sme sa o výsledok napokon strachovali po góle z penalty. Samozrejme, tri body sú veľmi cenné. Ale tento zápas musí byť poučením, že musíme premieňať príležitosti, lebo by sa nám to nemuselo vyplatiť. Ku zraneným hráčom, Vlado Weiss má zranené koleno a Martin Škrtel bol chvíľu v bezvedomí."

Jurijs Ševlakovs, asistent trénera Lotyšska: "Chceli sme zachytiť úvod, lebo sme vedeli, že hráme vonku a proti kvalitnému súperovi. Nepodarilo sa nám to a dvakrát sme inkasovali za 9 minút. Takýto začiatok zápasu neželám ani svojmu najväčšiemu nepriateľovi. Ale život ide ďalej a my budeme pokračovať v kvalifikácii. Verdikty rozhodcov pri pokutových kopoch nebudem komentovať. Zápas bol plne v mojej kompetencii, keď ma kouč Starkovs pred zápasom poveril jeho vedením."

Miroslav Stoch, stredopoliar SR: "Zápas sa vyvíjal na začiatku podľa toho, ako sme si predstavovali. Trochu sme si to skomplikovali penaltou, ale také veci sa vo futbale stávajú. Hlavné sú pre nás tri body a to, že sme sa dobre naladili pred zápasom s Gréckom."

Marek Hamšík, stredopoliar SR (zdroj: TV Dajto): "Mohli sme tento zápas rozhodnúť už skôr, ak by sme dali tretí gól. Takto sme si po zbytočnej penalte skomplikovali život. Gréci budú súper z inej kategórie, musíme viac využívať naše príležitosti. Aj dnes sme ich mali dosť, treba ich ale aj premeniť."

Tabuľka:

1. Bosna a Hercegovina 3 2 1 0 12:2 7
2. Slovensko 3 2 1 0 5:2 7
3. Grécko 3 2 1 0 4:1 7
4. Litva 3 1 1 1 3:3 4
5. Lotyšsko 3 0 0 3 3:8 0
6. Lichtenštajnsko 3 0 0 3 1:12 0
 

Vyberte región